В десетата година на един от най-значимите джаз фестивали – Plovdiv

...
В десетата година на един от най-значимите джаз фестивали – Plovdiv
Коментари Харесай

Plovdiv Jazz Fest празнува 10-годишнина с програма през лятото и есента

В десетата година на един от най-значимите джаз фестивали – Plovdiv Jazz Fest, концертите стартират още през лятото. Съвсем подобаващо Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден с някои от най-великите имена в света на джаза през днешния ден. От 01 до 03 ноември ни чакат общо шест концерта в главната стратегия на есенното издание. Сред гостите ще бъдат световноизвестният тромпетист, артист, композитор и фотограф – Тил Брьонер. Неговият концерт ще бъде в откриващата вечер на фестивала, която ще стартира с концерта на джаз певицата и основател на Plovdiv Jazz Fest – Мирослава Кацарова, нейния джаз квартет и струнен квартет Perfect. Във втората вечер ни чака доста специфична музикална среща с четирикратния притежател на „ Грами “ и основател на Snarky Puppy – басистът Майкъл Лийг. Той идва дружно с различен член на групата – пианистът, кийбордист, композитор и мултиинструменталист Бил Лорънс. Преди тях на сцената ще се качи международната модерна джаз група Half Easy Trio, основана в Ротердам от българския барабанист Мартин Хафизи. В нея свирят още пианистът Франц декор Шоси от Германия и австрийският контрабасист Йоханес Фенд. Към тях ще се причисли и украинската певица Тамара Лукашева. Последната вечер на Plovdiv Jazz Fest през ноември ще е безусловно цялостна с легендарни музиканти. Тя ще стартира с концерт на Trio Tapestry или другояче казано – джаз триото на американския саксофонист Джо Ловано. Веднага след него ще имаме достойнството да чуем бандата на американския джаз китарист Майк Стърн, дружно с Лени Стърн и Денис Чембърс.
Прочетете още
Преди това обаче от средата на юли до края на август ни чакат шест концерта от програмата на Plovdiv Jazz Summer – лятното издание, което се организира за трета година в Лятно кино „ Орфей “ в Пловдив и в село Марково. Безспорно огромната вест на Plovdiv Jazz Summer е, че на 08 август в Лятно кино „ Орфей “ ще гостува триото на фамозния контрабасист – Авишай Коен, който идва в България за повторно с помощта на Plovdiv Jazz Fest. Той беше тук за първи път през 2020 година, когато противоепидемичните ограничения, свързани с пандемията, попречиха доста хора, които желаеха да го чуят онлайн.

Авишай Коен е контрабасист, артист и композитор. Той има репутацията на един от най-великите басисти в света през последните две десетилетия. Композициите му отразяват обширна музикална галактика от обичаи, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински национални песни, от съчетание на класическа музика и джаз до джаз стандарти и актуален джаз.

Роден в кибуцът Кабри, северен Израел, още в ранното му детство музиката има доста мощно наличие и въздействие за Авишай Коен. На 9-годишна възраст той стартира да свири на пиано, на 14 години отпътува краткотрайно за Съединени американски щати със фамилията си. Там открива джаза и стартира да свири на бас китара. Авишай Коен приключва Музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 години се мести да живее в Ню Йорк, където в началото свири на улицата и работи като строителен служащ. Учи в Университета The New School с музиканти като Брад Мелдау и скоро стартира да свири дружно с панамския пианист Данило Перез. През 1997 година става член на Chick Corea’s New Trio и за близо 6 години се трансформира в неразделна част от музиката на Чик Кърия. През 2003 година той стартира своята забележителна солова кариера.

Преди концертът на Авишай Коен трио още веднъж на сцената на Лятно кино „ Орфей “ ни чака още един трогателен концерт. Frantik Zen е групата на каталунския саксофонист Арнау Гарофе, който живее съвсем десетилетие в България. Част от бандата са Александър Логозаров (електрическа китара), Васил Вутев (барабани), Радослав Славчев-Ривърмен (бас) и Стив Хамилтън (клавишни). Гарофе е член на Биг бенда на БНР, на „ Йо-Йо Бенд “ на Христо Йоцов и Михаил Йосифов, на Ritmos Negros и работи с доста български, румънски и македонски музиканти. Учил е джаз в Барселона и Ротердам. Дебютният му план като водач носи името на групата му. В музикален проект албумът е комбинация от стилове и преплита голям брой източници на ентусиазъм. Композициите съчетават мощен груув пиедестал и сложни, експресивни мелодии, повлияни от виртуозността на актуалните саксофонисти. Frantik Zen се пробва да сплоти две противоположни хрумвания в едно само разбиране: безумен (FRANTIK), което е положение на цялостно безпокойствие, в което страхът взема връх и дзен (ZEN) - положение на безспорен вътрешен мир и умишлен надзор над страстите. Музиката на групата е ефектна комбинация от фънк, джаз, R&B и поп. 08 август ще е единствената вечер с два концерта от лятната стратегия на фестивала и ще стартира в 20:00 ч. Билетът важи и за двата концерта.

Plovdiv Jazz Summer ще бъде спирка от турнето на Белослава и JP3! На 09 август отново в Лятно кино „ Орфей “, само че този път от 21:00 ч. публиката ще чуе новия план на певицата Welcome to 74th street. В този план Белослава ще отвори вратите към своята улица, озаглавена с рождената ѝ година – 1974. Ще чуем едни от най-любимите и познати песни на Белослава, само че и най-новия ѝ сингъл „ Душата ми “. За първи път ще чуем международни класики, изпълнени от нея. Всъщност концертът е отдаден на 25-годишнината, откогато Белослава е на сцената и от креативно ѝ партньорство с пианиста Живко Петров. Заедно с тях на сцената ще бъдат още Димитър Семов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Младен Димитров (програминг и перкусии).

Plovdiv Jazz Summer обаче ще стартира през юли с два камерни култивиран концерта в село Марково, които към този момент се трансфораха в запазената марка на лятното издание.

Plovdiv Jazz Fest постоянно е отделял особено внимание на най-младите в джаза. Част от програмата му са били някои от най-талантливите младежи, решили напълно рано в живота си да се занимават с джаз. На 18 юли от 21:00 ч. в атмосферата на градината в село Марково ще пее Мария Вандева. Именно с превъзходния глас на тази млада дама стартира и лятната стратегия на Plovdiv Jazz Fest. Едва на 16 години Мария Вандева печели Националния конкурс за млади реализатори – Пловдив. Част от премията ѝ е да направи концерт в границите на Plovdiv Jazz Summer. На градинската сцена Мария Вандева ще се качи дружно с пианиста Иво Гечев.

На идната вечер – 19 юли още веднъж в село Марково от 21:00 ч. ще посрещнем боса нова звездата – Уил Сант. Началото на европейското турне на младия и извънредно нашумял бразилски музикант стартира точно от България. Уил Сант е артист, композитор и мултиинструменталист, а с истинските си тълкования печели голям брой слушатели и почитатели. Той безусловно се трансформира във феномен в обществените мрежи. Сант извършва с лекост бразилски класики и основава своя истинска музика с доста отличителна музикална хармония, цялостна с препратки към артистите от бразилската известна музика.

За него джаз певицата, радиоводеща и артистичен шеф на Plovdiv Jazz Summer и Plovdiv Jazz Fest –  Мирослава Кацарова споделя:

„ Уил Сант бавно и без изпитание се трансформира в новото лице на боса нова. Музиката му е завръщане към простотата - поетична и ненатрапливо кинематографична, с препратки към ретро естетиката на бразилските осъществявания от началото на 60-те години. Много забавен като комбиниране на младост и въздържаност, която безусловно първосигнално припомня Жоао Жилберто, освен заради обстоятелството, че и Сант пее безшумно и свири на китара. Уил Сант е еманация на носталгията по бохемския дух на живота в Рио през 60-те години, на боса нова, на лекотата, без която не можем. “

Plovdiv Jazz Summer ще приключи на 24 август от 21:00 ч. на централния площад на село Марково. Вече по традиция там се организира един концерт, който събира стотици хора. Този път това ще бъде концертът на певеца Орлин Павлов и JP3, или другояче казано – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани). Финалният концерт, с който завършва лятната стратегия е с вход свободен.

Билети за всички концерти през лятото и есента са в продажба в  Билетът за всяка вечер, която включва два концерта е един и включва и двата концерта.  

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Концертите на Авишай Коен трио и Белослава се осъществят с поддръжката на Фондация 2019. Всички събития от есенното издание на Plovdiv Jazz Fest се организира с поддръжката на община Пловдив и Plovdiv Jazz Fest e част от Културния календар на града за 2024 година. Рlovdiv Jazz Fest се осъществя с поддръжката на Министерство на културата. Концертът на Арнау Гарофе квартет се осъществя със съдействието на Посолството на Кралство Испания в България.

Фотография: Niclas Weber
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР